Café Kotowa

’s Morgens gaan we na het ontbijt wat internetten op het overdekte terras. Het is droog, af en toe een waterig zonnetje. We kletsen wat met mensen die hier een kamer gehuurd hebben. Eind van de ochtend lopen we een rondje door het plaatsje en halen we de was op. Na de lunch bij de bus worden we opgehaald voor het koffietoertje.

We zijn de enige, dus kan gids Hans dat in het Nederlands doen. Hij woont al bijna 20 jaar met zijn vrouw in Boquete. We rijden naar de farm van Café Kotawa, een paar kilometer verderop in de bergen. Eerst krijgen we uitleg over de verschillende koffieboomsoorten. In de miezer, want het regent hier 300 dagen per jaar. Daarna naar binnen om het proces uit te leggen van sorteren, schilletje eraf en drogen. Plukken gaat met de hand, maar voor de andere werkzaamheden zijn er eenvoudige maar slimme machines. En de koffiebranderij, waar op het oog bepaald wordt of het branden klaar is, op basis van de kleur. Echt vakmanschap. Ze maken hier een specialty koffie van hoge kwaliteit. Verkozen tot de één na beste koffie van de wereld; 170 dollar per pond. De beste koffie kost 2x zo veel en wordt ook hier in Boquete verbouwd.

We bekijken de oude molen, die honderd jaar geleden werd gebruikt. Zelfde proces, maar veel bewerkelijker. Leuk dat dit bewaard gebleven is. Dan is het tijd om te proeven, bij koffie cupping genoemd. In een leuk ingericht barretje nemen we plaats. Eerst ruiken aan gemalen koffie light, medium en dark roast. Dan slurpend proeven zoals met wijn. Wij drinken altijd dark roast, want dat is een sterke bak. Blijkt dat door langer te branden veel smaken verloren gaan. Zonde. Maar we zijn zo ingesteld op een koffie met “body” dat een light roast, hoewel smaakvol, ook slap lijkt. Leuk allemaal. Als laatste proeven we een kopje van die hele dure koffie. Geinig, maar wij hebben zo’n bedrag er niet voor over. Een meisje in klederdracht van de Ngöbe–Buglé stam komt armbandjes verkopen. Natuurlijk kopen we dan wat; van de opbrengst kan ze naar school. Hans brengt ons weer naar de camping en geeft tips voor bezienswaardigheden in Panama. ’s Avonds eten we op een terras pizza. Gezellige en leerzame dag.

{flickr photo=28280769936}{flickr photo=28033208420}

Telraam: hoeveel blikken koffiebonen heeft iemand geplukt – Kinderen van Ngöbe–Buglé stam komen armbandjes verkopen

Ngöbe–Buglé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s