Stelae

Als we opstaan is het oppervlak van het meer helemaal glad. Gisteren was er nog wilde golfslag. Er zijn al vroeg mannen aan het vissen. Al lopend trekken ze netten over de bodem. We zitten het tijdens het ontbijt allemaal te bekijken. En we lezen lekker. Na meerdere keren checken wordt uiteindelijk het hek naar de toiletten van slot gedaan.

Voor douchen is er helaas geen waterdruk. Lesley moet vragen of de poort van het terrein open mag, zodat we weg kunnen. Eigenlijk is het gewoon een brakke tent met mooi uitzicht. We rijden de weg door de bergen weer terug naar de snelweg. Een klein stukje verder gaan we naar Quiriguá. Deze Maya site heeft nauwelijks tempels, maar is bijzonder wegens stelae. Dit zijn grote stenen kunstwerken, een soort rechte obelisken. Ze staan er zo’n 1.300 jaar. De grootste steekt 8 meter boven de grond, 3 meter onder de grond en is 60.000 kilo. Wat een wonder dat ze die toen konden verplaatsen en rechtop zetten. Terug bij de bus lunchen we en dan weer de weg op.

We gaan vanmiddag een behoorlijk stuk rijden. Deze snelweg (bij ons zou het een provinciale weg heten) is smal en erg druk met vrachtverkeer. Het is oppassen geblazen, want er worden wilde inhaalmanoeuvres gemaakt. Onderweg stoppen we nog even om te internetten bij een tankstation. Er zijn in Guatemala ontzettend veel tankstations, groot van opzet en vaak van voor ons bekende merken (Shell, Texaco). Maar klanten zijn er niet, dus is het internet lekker snel. Het laatste stuk rijdt het traag door de bergen. We klimmen behoorlijk en vrachtwagens kruipen omhoog, waardoor er een hele sliert met auto’s ontstaat. En ook hier gaan die gekken inhalen. Wij blijven rustig achter een vrachtwagen hangen, totdat we bij een recht stuk zijn. Eind van de middag komen we aan bij Hacienda Rio Escondido. Een man loopt mee om de campingplaats aan te wijzen, waar je kunt hiken en waar de douches zijn. Groot terrein, dit alles bekijken is al een hele hike. De temperatuur is hier heerlijk fris, want we zitten op bijna 1.500 meter hoogte. Het lijkt of we in de alpen zitten, veel naaldbomen. ‘s Avonds eten we bij het restaurant. Daarna is het gewoon te koud om buiten te zitten. Dus zitten we gezellig in de bus. De dekentjes zijn al uitgeklopt. Lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s