Lamanai

Vanwege de regen hebben we met de achterdeuren dicht geslapen. En dan slapen we meteen langer, omdat het donker blijft in de bus. Het is wat afgekoeld door de regen, veel aangenamer. De bus is ook weer schoongespoeld. We ontbijten en zorgen dat we om 9 uur klaar staan voor de boottocht naar Lamanai.

Een Australisch-Duits stel dat hier een kamer heeft gaat ook mee. We zitten op een speedboot met een klein afdakje van tentdoek. De gids vertelt al wat, terwijl we naar een ander opstappunt varen om meer mensen op te halen. Als de boot vaart maakt is het heerlijk koel door de wind. Onderweg zien we veel vogels. Verder komen we langs een rietsuiker-fabriek, een mennonieten-dorp en vissers in een kano gemaakt van een uitgeholde boomstam. En er zit een spider monkey te wachten op de boot. Drie passagiers mogen een banaan geven. Na aankomst in Lamanai lunchen we aan picknicktafels, rice and beans en kip. Dat zullen we de komende tijd nog wel vaker eten, want dat is typisch voor Belize. Daarna gaan we met de gids hiken door de jungle. Via keurig aangelegde paden naar mooie Maya tempels. We hebben er al veel gezien, maar de omgeving is hier uniek, midden in de jungle aan een rivier. Vanaf de hoogste piramide kijken we uit over de bomen en zou Guatemala te zien zijn (niet voor ons niet herkenbaar, nog meer jungle). Normaal gesproken gaan we liever zelfstandig iets bekijken, maar de gids weet veel te vertellen. Zowel over de tempels als de bomen en waar ze voor gebruikt werden door de Mayas (lijm, kano’s, medicijnen). We moeten wel goed luisteren, want de gids heeft een zwaar accent. Tijdens de hike en terug op de boot kletsen we met de andere toeristen in de groep, die vooral uit Amerikanen bestaat. Onze reis met de bus vinden ze bijzonder. Een Amerikaanse vraagt zelfs waarom we dit doen. Het antwoord: waarom niet, er is zoveel te zien in de wereld. Terug op de boot is er bier en rum-punch. We zitten voorin, lekker veel wind pakken, want inmiddels is het weer heet. 

Om half 4 zijn we terug bij de camping. We lopen nog een rondje door het stadje, maar de meeste tentjes gaan net dicht. Dus eten we wat op het terras bij de camping. Even doorbijten tijdens de schemer vanwege de muggen. Nu nog even internetten onder de palapa bij de bus. Er zijn al 2 boten voorbij gekomen, die enorme trekbakken slepen voor de rietsuiker. Pittig sturen in het donker. We zwaaien en er wordt nog even getoeterd. Mooie dag, of zoals de gids zei “unbelizable”.

{flickr photo=26748998912}

Bus op de camping aan de rivier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s