Sarteneja

Al om 6 uur zijn we wakker, want dan is het al licht. Vannacht ging het even regenen, dus Gerhard snel naar buiten om de stoelen op te bergen en de deuren dicht te doen. Maar het was met een minuut over. Na het ontbijt gaan we nog even zwemmen en internetten. Lesley vraagt in het hotel waar we geld kunnen wisselen, want we hebben nog een berg pesos.

Na wat zoeken vinden we waar we moeten zijn. Eerst parkeren we nog verkeerd, naast een school (mag niet) tegen het verkeer in (mag natuurlijk helemaal niet). Een vrouw komt uitleggen dat het niet mag, een man van de school ook en de politie stopt ook nog achter ons. Maar geen boete, nadat Lesley uitlegt dat we begrepen hebben dat we verkeerd staan en de bus ergens anders zetten. Geld wisselen gebeurt hier vreemd genoeg in een Indiase meubelzaak. Niks beveiligd achter glas, gewoon over tentoongestelde kasten als toonbank. We hadden de koers opgezocht en verwachten te verliezen. Maar hij biedt een betere koers en rondt ook nog af naar boven.Top. Nog wat boodschappen en dan pakken we de onverharde weg, met de duidelijke naam “ferry road”. Aan het eind is een “hand-cranked” ferry, een gammele platte boot aan een kabel, die met mankracht wordt voortbewogen. Gerhard mag even meehelpen, lekker zweten. Halverwege de rivier moet je op de boot een stukje achteruit rijden, zodat de voorkant van de boot omhoog komt en de klep op de oever komt. Lachen. Lesley kletst met Elizabeth, die als passagier achterop een pickup zit. Er is in dit afgelegen gebied nauwelijks openbaar vervoer, dus mensen zijn afhankelijk van een lift. Even verderop ligt Copper Bank, waar we bij de gelijknamige Inn lunchen. De Canadese Todd heeft dit hotel vorig jaar overgenomen. Hij vertelt ons leuke weetjes over de maatschappij in Belize. We drinken Coca Cola uit Belize, volgens oud recept met hier verbouwde rietsuiker. Veel lekkerder dan die mierzoete cola van normaal. Er is toevallig een tatoeëerder aanwezig, zodat je een blijvend souvenir kunt laten zetten. Wij bedanken.

Na Copper Bank komen we weer zo’n ferry tegen, weer een stukje achteruit rijden halverwege. De ferryman merkt op dat we nieuwe banden hebben. Dat ie dat ziet. Dus we grappen dat we een race-bus hebben. Gaat lekker in het Engels allemaal, dan maak je toch makkelijker contact. Onderweg naar Sarteneja zien we Elizabeth zitten bij een bushalte. Dus geven we haar een lift. Lekker kletsen en veel vragen over het leven in Belize. In Sarteneja geeft ze ons een rondleiding, waar je kunt zwemmen, waar je kunt eten. We rijden via een smal weggetje pal langs het water. Lesley moet nog even met een balkje een laaghangende tak omhoog duwen. We zetten Elizabeth af en rijden nog even naar zee voor een korte duik om op te frissen. Daarna checken we in op de camping. Als we er net zijn komt de groenteboer langs, die verkoopt vanuit zijn personenauto. De kisten met spullen in de achterbak en op de achterbank. Bananen en mango’s gekocht. Er is een overdekte keuken, omgeven door horren, met hangmatten. We installeren ons om lekker te relaxen, we waren immers al vroeg op. De hele middag en avond zitten we te lezen en internetten. De eigenaresse heeft een house-feestje, maar gelukkig houdt het redelijk op tijd op. Leuke dag sfeer proeven in Belize.

{flickr photo=26804673165}{flickr photo=26200046494}

Bus op de ferry en lekkere Belize Coca Cola met rietsuiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s