Ik-Kil cenote

Heerlijk geslapen met de achterdeuren open. Na het ontbijt gaan we internetten bij het zwembad. Net als we zitten te skypen komt de Oostenrijkse eigenaar Harald even praten. Ooit was hij zelf overlander, nu woont hij hier. In een boom verderop zitten twee prachtig gekleurde tropische vogels.

We kletsen nog wat met Claudia en nemen weer afscheid. In het centrum halen we de was op, 4 euro voor 9 kilo was. Keurig opgevouwen, ideaal. Met iets meer dan een uur rijden op de tolweg zijn we vroeg in de buurt van tempelcomplex Chichen Itza. Hier gaan we morgen vroeg naartoe, om de drukte en warmte te ontlopen. Nu doen we een paar boodschappen en checken in op de parkeerplaats van een hotel. Even lunchen bij de bus en dan lekker opfrissen in het zwembad. Om 3 uur steken we de weg over naar de Ik-Kil cenote. Een cenote is een grot of ondergronds rivierenstelsel waarvan de poreuze toplaag is ingestort. Er ontstaat dan een poel met zoet water. Ik-Kil is de beroemste cenote in Yucatan. En dat is te merken, busladingen vol mensen. Goed geregeld, je kunt zelfs lockers huren. De cenote is van boven te bekijken, een groot diep gat met in de turquoise water en omringd door planten, die hun wortels naar het water later groeien. Als een soort lianen. Omdat de muren hoog zijn in de rotsen, galmen de stemmen van de vele zwemmers. Van een plateau kun je erin springen en maken tieners er een show van. Het water is behoorlijk koud, 50 meter diep en het smaakt echt een beetje zoet. Mooie plek, maar ontzettend druk. Binnenkort maar op zoek naar een rustiger cenote; op het Yucatan schiereiland zijn er zo’n 3.000. Weer terug aan de overkant relaxen we nog wat bij het zwembad. We koken zelf en zitten lekker buiten, achter de bus. Naar de toiletten hebben we ons verlengsnoer gelegd, zodat nu de ventilator de warmte lucht uit de bus blaast, voordat we gaan slapen. Boven ons vliegen veel vleermuisjes. En we zitten tussen de met kerstlampjes omwikkelde palmen. Sommige knipperen en bij het Maria altaartje klinkt een medley van kerstliedjes. Straks maar even kijken of we die uit kunnen zetten, voordat we gaan slapen.

{flickr photo=26118192676}

Mooi zwembad op camping in Izamal 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s