Uxmal

We rijden al vroeg naar het centrum. Bij het visitor center halen we een kaartje op. De jongen die er werkt zegt dat ie de enige is die is komen opdagen. Collega’s hebben vrij genomen voor Semana Santa en dan blijf je gewoon thuis. Deze stad heeft een stadsmuur, gebouwd door de Spanjaarden om piraten tegen te houden.

Het ziet er meteen Europees uit. De huizen hebben pastelkleuren. We gaan koffie drinken in een mooi tentje. Het ziet er allemaal wat welvarender uit. Ook zien we groepen Westerse toeristen, vooral Frans sprekend. Eind van de ochtend slaan we flink boodschappen in bij Walmart. Bij Home Depot scoren we nog wat benodigde materialen en bij Office Depot magneten om in een hor te naaien. Zo, lekker shoppen. We lunchen in de bus, schuifdeur open en puffen maar. Daarna weer de weg op.

Het is een saaie snelweg, weinig plaatsjes en alleen maar struiken, maar het schiet wel op. Eind van de middag zijn we bij Uxmal, een Maya tempelcomplex. Vlak ernaast staat een luxe lodge. Kamperen doe je hier op de personeelsparkeerplaats. Bij de lodge gaan we wat drinken op een terrasje. ’s Avonds is er een licht- en geluidshow bij de tempels. Daarvoor gaat de kassa om kwart over 6 open. Er staat al een hele rij en het gaat niet snel. Het begint om 7 uur, maar dan staan we nog in de rij. Het blijkt al vol te zitten, maar om 8 uur is er een tweede show. Voor ons niet zo’n probleem, maar zou wel handig zijn als ze dat even zeggen. Een Mexicaanse man is heel kwaad, wil de naam van de cassiere weten. Binnen nemen we een ijsje en wachten we rustig. Als we door mogen lopen, moeten we langs een grote donkere piramide. Wat bijzonder om dat ’s avonds te zien. Er is een groot plein in een kuil met gebouwen er omheen. Langs de rand staan stoelen. De show duurt 3 kwartier, waarbij de gebouwen in verschillende kleuren worden aangelicht. De tekst is in het Spaans, af en toe verstaan we een woordje. Duidelijk is dat het over de godheid Chaac gaat, uitgesproken als Sjaak. Na de show gaat iedereen nog foto’s nemen. En i.p.v. Whiskey (Mexicaanse versie van cheese) hoor je nu veel Sjaak. Lachen. Inmiddels zijn we doodop. Even een boterham en dan zetten we zoveel mogelijk deuren open en ventilatoren aan. Slapen bij 30 graden went, als je maar moe genoeg bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s