San Cristobal de las Casas

Heerlijk lui vanochtend, beetje buiten zitten en rommelen bij de bus. Pas laat in de ochtend lopen we naar het centrum. Via Cerro de Guadalupe, een heuvel met uitzicht over de stad. Best wat toeristen hier, vooral van het type hippie. En vanwege de toeristen zijn er ook veel restaurants en koffietenten.

We lunchen bij TierrrAdentro, een overdekte binnenplaats. Dit staat bekend als een links bolwerk met sympathie voor de Zapatista rebellen, die actief zijn in dit gebied. Deze rebellen strijden voor gelijke rechten voor de oorspronkelijke inheemse bevolking. Om dat te kunnen bekostigen werpen ze blokkades op bij doorgangswegen en moet je “tol” betalen. We hebben dat ook al van andere overlanders gehoord, maar nog niet gezien. In San Cristobal zien we muurschilderingen met Zapatista afbeeldingen. Ook in het restaurant is zo’n muurschildering. Daarop staat Caravana Europea, dus Lesley vraagt aan de ober wat Europa met de Zapatistas te maken heeft. Hij geeft aan dat Europeanen en de Zapatistas een goede band hebben. Wisten we niks van. Misschien werkt dat in ons voordeel, mochten we een blokkade tegenkomen.

We bekijken de kerken en pleinen en kopen op een overdekte markt een klein tasje. Handig voor als we een keer geen rugzak mee willen nemen. Halverwege de middag lopen we terug naar de camping, lekker relaxen. Internet ligt eruit, maar we hebben een app met een nieuw spel ontdekt met hersenkrakers. Verslavend. Later komt er een Franse camper. Zij blijken van Zuid naar Noord te rijden. Dus vragen we na hoe zij de camper over de Darian Gap (tussen Panama en Colombia) hebben gekregen. Goed om wat opties te weten. We maken de zonnepanelen schoon en ontdekken dat het plankje waarmee we op het roofrack zitten nog op het dak ligt. Gewoon los, al ruim 800 kilometer. Slordig. Dat verklaart misschien wel waarom we iets horen schuiven in de bochten. Het is inmiddels bewolkt, dus weer vroeg fris. Nu weer in de bus, radio op Spaanse salsa-zender en vechten om de tablet om het spel te doen. Lekker rustig dagje. Morgen weer een stuk rijden.

{flickr photo=25510171130}{flickr photo=25810865725}

Maria als Zapatista rebel

Veel verboden, niet altijd duidelijk wat; rechtsboven = geen wormen verzamelen in een zak? rechtsonder = no lovemaking in the car?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s