Guanajuato

Wat een ideaal klimaat hier; warm overdag met zo’n 26 graden en ’s nachts lekker koel om te slapen. Bij het ontbijt buiten genieten we weer van het mooie uitzicht over de gekleurde huizen die kris kras tegen de heuvels gebouwd zijn. We doen rustig aan, want de wasserette is pas om 11 uur open.

Dus lopen we laat in de ochtend met de was naar het centrum, flinke afdaling. Het stratenpatroon is zo ingewikkeld, met steegjes en kronkelende wegen, dat we nog maar eens de weg moeten vragen. Aardige Mexicanen, ze proberen echt te helpen en lopen met je mee. Helaas blijkt de wasserette nog dicht na 11 uur. Maar verderop zit er een andere, weet een buurvrouw. Na het inleveren van onze tassen gaan we het oude centrum in. Bij Mercado Hidalgo, een overdekte markt, lunchen we aan de bar van een stalletje. Birria, lekker. Daarna slenteren over talloze pleintjes. Prachtige gebouwen, veel kerken en theaters. We bezoeken Teatro Juarez. Een man vertelt over het theater in het Spaans; met goed luisteren begrijpen we het nog best aardig. Bij Cafe Tal drinken we koffie en een Beso Negro (zwarte zoen), een espressokopje met hele pure geconcentreerde chocolademelk om te lepelen. De funiculair doet het niet, dus klimmen de heuvel op, via trappen en steile straatjes, naar een uitzichtpunt en een beeld van een vrijheidsstrijder. Wat een mooie stad. En wat een kleuren; het lijkt wel een sport om het opvallendste huis te hebben. Weer beneden in het centrum eten we nog wat op een terras op het favoriete pleintje van Gerhard, Plaza de San Fernando. Lekker mensen kijken en af en toe een muntje geven aan een gitarist. De was blijkt nog niet klaar, dus halen we die morgen op. Na wat boodschappen klimmen we eind van de middag de heuvel naar de camping op. Weer verkeerde afslag, dus we moeten een stukje terug. Die steegjes lijken allemaal op elkaar. Bij de bus zitten we buiten tot het donker wordt. Prachtige stad.

{flickr photo=24448576084}{flickr photo=24452374293}

Reclame in Mexico is vaak kunstig geschilderd. Hier voor en na.

{flickr photo=24961094992}

Waterbezorger klimt de heuvel op met 3 garrafons van elk 20 liter.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s