Turtle release

Lekker weertje, de zee is kalm. Meteen naar buiten, genieten van het uitzicht. Alleen achter de bus is er internet, dus skypen we even. De Duitse dame van gisteren komt ons halen voor het vrijlaten van baby schildpadden. Waarschijnlijk hebben zij dat geregeld. Op het strand staan wij tussen de kinderrijke familie, verzameld rond een piepschuim koelbox met mini schildpadjes.

De eieren zijn afgelopen nacht uitgekomen, de schildpadjes zijn 5 cm groot. De eieren worden hier in de buurt verzameld van de stranden en in een beschermd gebied ingegraven, waar geen mensen, coyotes of honden zijn. Na 45 dagen komen ze uit. Een onderzoeker legt het uit in het Spaans. We mogen geen foto’s maken als een schildpad wordt vastgehouden, want dat is strafbaar in Mexico. Er wordt een lijn in het zand getrokken waarachter we allemaal in een rij gaan staan. En iedereen krijgt gewoon zo’n schattig beestje op z’n hand. Dan wordt er afgeteld en zetten we ze over de lijn. Het lijkt wel een race. Voor grotere overlevingskansen moeten ze zelf naar de zee kruipen. Daar worden ze sterker van. Wat een aandoenlijk gezicht. Ze kruipen over elkaar, liggen te spartelen op hun rug en lopen soms de verkeerde kant op. Vogels cirkelen over het strand, maar omdat er mensen bij staan slaan ze niet toe. De kinderen staan al snel aan de waterkant bij de winnaars. Wij blijven met een paar volwassenen de stumpertjes helpen; omdraaien als ze de verkeerde kant op lopen en een kontje geven als ze op hun rug liggen. De begeleider vindt het wel lang genoeg duren, nu mogen we ze allemaal oppakken en in de zee zetten. In de branding rollen de baby’s met de golven mee, soms weer terug het strand op, totdat de volgende golf ze meeneemt. Wat leuk. En aardig dat we erbij mogen zijn.

Bij het restaurantje van 2 tafels op het hotelterrein regelt Lesley de lunch. Ze vragen wat we willen eten, zonder dat er een menukaart is. Iets uit de zee. We lusten todo. Om half 1 worden we gehaald voor een heerlijke kom ceviche. Ze wilden het zelfs naar de bus brengen, maar we lopen wel even 20 meter. ’s Middags nemen we een korte duik in zee, daarna afspoelen onder de buitendouche. Er is hier geen douchehokje. Dus gewoon soppen met je bikini aan. Het is nu half 9 en het wordt wat frisser, dus gaan we zo naar binnen. De dag is voorbij gevlogen met, naast schildpadden vrijlaten, niets bijzonders. Lekker!

{flickr photo=24743593595}{flickr photo=24743634185}{flickr photo=24375945849}

Achterblijvertje – Te klein voor samen op de foto – Buikspieroefeningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s