Boneyard

Vroeg op, om 7 uur gaat de wekker. Nadat we gedoucht hebben, gaan we in de rec-room ontbijten. Gratis koffie met donuts. Er zitten best al wat mensen, TV op een nieuwszender. Dit zijn geen gewone donuts, maar maat mega. Daar kunnen we wel even op lopen. We rijden een paar mijl naar Pima Air & Space Museum.

Ze gaan open om 9 uur, we zijn iets te vroeg. We boeken meteen de Boneyard toer erbij voor 10 uur. Vooraf alvast de eerste hangar bekijken. Als we naar binnen lopen staat er een vrijwilliger. Hij wil van alles weten als hij hoort dat we uit Nederland komen. Zelf heeft hij ook in Midden- en Zuid-Amerika gereisd. Hij laat ons niet gaan, we staan zeker een kwartier te kletsen. Maakt niet uit, we hebben alle tijd. We bekijken even een Blackbird Stealth vliegtuig. Wow, wat een ding en wat mag je er dichtbij. Snel naar buiten, in de rij voor de bus voor het toertje. Omdat we een werkende Airforce basis op gaan, moeten we de paspoorten laten zien. Je mag niks meenemen, alleen een fototoestel, zonder hoesje. We rijden naar de Boneyard, een plek waar in de woestijn zo’n 4.000 overbodige legertoestellen geparkeerd staan. Deze worden bewaard voor onderdelen. Daarna wordt het restmateriaal ontmanteld en gerecycled. Wat een bizar gezicht, rijen en rijen vliegtuigen. Netjes in een geparkeerd, op type. De bus rijdt langzaam door Celebrity Row, waar van elk toetsel dat hier geweest is 1 exemplaar staat. De gids is weer een oudere heer, die alle feiten paraat heeft. Bij een stealth toestel staan alleen wielen en een trap; zo onzichtbaar is ie. Grappig! Er scharrelt een coyote tussen de vliegtuigen. Verderop zien we waar de toestellen ontmanteld worden en onderdelen verstuurd. De vliegtuigen worden juist hier bewaard vanwege de droogte en de harde bodem. Erg interessant.

Terug bij het museum lunchen we vroeg in de bus. Klaar voor de rest van het museum. Dat bestaat uit 4 hangars met 150 vliegtuigen en buiten staan er ook nog eens 150. Veel uit de Tweede Wereldoorlog, Vietnam en Korea. Het voelt alsof we in MASH terecht zijn gekomen. We zien ook Airforce One van Kennedy, een prototype Dreamliner (super nieuw), B17 Flying Fortress, een MIG, een nazi-vliegtuig, de B29 – het type dat de atoombom heeft gegooid. Prachtig onderhouden allemaal. Bommenluiken staan open, zodat je er in kunt kijken. Bij de laatste hangar krijgen we een privé rondleiding, weer door zo’n leuke oudere vrijwilliger. Om half 3 gaan we pas weg. Zeer indrukwekkend allemaal. We rijden nog even langs de supermarkt en rijden een klein stukje naar het zuiden. Nu relaxen we in de bus, moe van de indrukken en het slenteren langs de vliegtuigen. Wat is er veel te zien hier!

{flickr photo=22509313593}{flickr photo=23116500482}

Dreamliner prototype

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s