VLA

Vannacht heeft het al aardig geregend en voor vandaag is wisselvallig weer voorspeld. Al rijdend naar het westen en pakken meteen een bui mee. We gaan naar VLA; Very Large Array. Dit is een opstelling van 27 enorme schotels, die via radiogolven 24 uur per dag naar de ruimte “luisteren”. Niet vanwege aliens, maar voor de radiogolven van licht van sterren. We stoppen langs de weg bij een rest area, waar we door de mist de schotels al zien. Even een bakkie koffie zetten. Wat een mysterieus gezicht, die grote schotels op een rij. Langzaam trekken de wolken weg en zijn ze beter te zien. Bij het visitor center bekijken we een film, die uitlegt hoe het werkt. Wel moeten eerst de mobieltjes uit, om storing te voorkomen. Daarna jassen aan en snel voor de volgende bui naar buiten. Je kunt een rondje lopen en best dicht bij de schotels komen. Geweldig gezicht. Elke 2 maanden verandert de opstelling, door de schotels rails te verplaatsen; ze staan in de D configuratie van Darn Close Together. Dit schijnt de ideale plek te zijn hiervoor; hoog (ca. 7.000 voet) voor minimale storing vanuit de atmosfeer, rondom bergen en de bewoonde wereld is ver weg voor minimale storing van apparaten en het is hier droog. Normaal gesproken dan. We bekijken de reserveschotel nog even die in een enorme hangar staat. Super interessant.

Daarna rijden we naar Socorro om een wasje te draaien. De afgelopen week hadden we steeds een camping zonder wasmachine, dus het is hoog tijd. Altijd leuk, zo’n wasserette. Beetje mensen kijken. Ondertussen lunchen we in de bus. De was die niet in de droger kan hangen we door de bus. Bij een koffietent internetten en skypen we een uurtje. Buiten regent het af en toe en opeens schijnt dan de zon weer. We rijden naar de camping in San Antonio. Weer zo’n vage tent; niemand thuis en het is een kaal terrein, maar er staan best wat andere campers. Net als we denken dat we maar door rijden naar de volgende plaats, komt de oude baas er net aan. Dus we blijven, zacht prijsje, zelfs met opslag voor gebruik van de douche, waarvoor we de sleutel krijgen. We hangen de was buiten, met de harde wind is het zo droog. Lekker rustig dagje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s