Bizonder

Vanochtend rijden we Custer State Park uit via de Wildlife Loop Road. En die doet z’n naam eer aan, want we zijn nog maar net op weg en er staat een kudde Pronghorns op en langs de weg. Het zijn hert-achtige beesten die ze hier voor het gemak antilope noemen, hoewel die in Afrika wonen en niet hier.

Mooie beesten en ze zijn helemaal niet bang van een auto. In de zuidpunt van het park staan er bizons (hier dan weer buffalo genoemd) in een weide met een hek eromheen. Eind september is de Roundup waarbij de 1.300 bizons die vrij in het park grazen naar de wei gedreven worden voor selectie en vaccinatie. Jammer dat we dat niet gezien hebben, want het moet spectaculair zijn. Bij het visitor center vertelden ze gisteren dat een groep bizons al uit zichzelf voor het hek stond. Die moesten eerst weer het park in gedreven worden, anders hadden de toeschouwers bij de Roundup niks te zien. Lachen. Vanuit de verte zien we al talloze grote beesten grazen. Eenmaal daar blijken er 3 buiten het hek te staan. Wat een fantastische beesten. En groot.

We rijden het State park uit en iets verder Wind Cave National Park in. En ook hier staat er af en toe een wilde bizon. De hoofdattractie van dit park is de grot, dus kopen we kaartjes en lunchen we eerst. Het toertje is best druk voor de tijd van het jaar. Deze grot is speciaal omdat 95% van de boxwork formaties in de wereld, gesteente in de vorm van honingraat, zich hier bevindt. Leuk toertje, maar wat ons betreft niet de meest indrukwekkende grot waar we ooit in zijn geweest. Buiten kletsen we nog wat met mensen van het toertje. Een man is geinteresseerd in het verschepen van zijn camper naar Europa, dus geven we een kaartje van die firma. En hij geeft ons tips over de omgeving; staan we samen over de kaart gebogen. We rijden daarna naar Hot Springs, terwijl de zon nog even doorkomt. Even een boodschapje en dan wat internetten bij DQ. We zijn wat besluiteloos; nemen we een commerciële camping of niet. Zeker moe van alle indrukken. Uiteindelijk checken we eind van de middag in bij Angostura State Recreation Area, op een heuvel uitkijkend op een meer. Het water van de douches is nog niet afgesloten, dat testen we eerst even. Op de website staat dat dit eind van de herfst gedaan wordt om bevriezing te voorkomen. Gelukkig is het nog niet zover. We staan hier helemaal alleen. Kunnen we mooi even badmintonnen met een gevonden shuttle, met ieder een blik (van de stoffer) als racket. Morgen rijden we prachtig South Dakota weer uit. Maar we zijn blij dat we dit nog even hebben meegepikt. Bijzonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s