Stargazing on Manitoulin Island

Vanochtend regent het als we wakker worden. We lezen wat in de bus en pakken in. Vanaf 11 uur kunnen we inchecken bij de ferry. Eenmaal opgesteld in de rij lopen we nog een rondje door het haventje van Tobermory. De koffietent heeft te weinig plek, dus bekijken we nog wat winkeltjes en kopen we magneetletters; bij wijze van expiriment om op de bus te plakken, zodat duidelijk is dat we uit Nederland komen.

In Canada en de USA maakt het niet zoveel uit dat men niet direct weet waar we vandaan komen. Maar meerdere mensen hebben ons verteld dat het vanaf Mexico beter is als meteen duidelijk is dat je niet uit Amerika komt. Terug bij de bus lunchen we en zien we hoe de ferry met de neus omhoog aan komt varen. Inmiddels is het droog, dus kijken we op het achterdek. Maar fris is het wel in de wind, dus gaan we naar binnen. Het voelt alsof we op zee zijn, inclusief wilde golven, maar het is een meer. Met 2 uur zijn we aan de overkant.

Manitoulin Island heeft veel First Nations (oorspronkelijke bevolking) en dat zie je aan de onuitspreekbare plaatsnamen met zo veel mogelijk lettergrepen. In Tehkummah checken we in bij een eco camping. We plakken de magneetletters op de bus; ziet er leuk uit, maar we vragen ons af hoe lang het blijft zitten in weer en wind en vooral schudden van de bus. Bij het inchecken vertelde Paul dat het vanavond astronomy night is. Dit gebied is een Dark Sky Preserve; omdat hier nauwelijks plaatsen zijn en daardoor weinig lichtvervuiling kun je hier veel sterren zien. Om kwart voor 9 verzamelen. Helaas is het bewolkt en miezerig, dus het is de vraag of we sterren zien. Met een man of 10 zitten we in het nature center, een zaaltje vol opgezette dieren. We doen een introductierondje. Ook moeten we allemaal onze naam op een papiertje zetten. Hij trekt 2 namen voor tickets voor het Sience Museum in Sudbury. Daar hadden we net over gelezen; moet een mooi museum zijn met pittig geprijsde kaartjes. Eerst komt de naam van Pete eruit, hij geeft zijn kaartje aan de”people from The Netherlands”. De tweede naam is van Donna, de vrouw van Pete en ook zij geeft haar kaartje aan ons. Leuk! We hebben de toegang van vanavond er nu al uit en het moet nog beginnen! Paul vertelt enthousiast over de sterren en legt uit hoe je via het ene sterrenbeeld een andere kan vinden en hij laat een presentatie en foto’s zien. Eerder deze week heeft hij het noorderlicht hier gezien. Na de laatste foto’s gaan we naar buiten. Wat een geluk; het is opgeklaard en de hemel licht op van de sterren. Met een laser wijst Paul de sterrenstelsels aan. De telescoop komt erbij, om en om kijken we. Super leuke avond. Inmiddels zijn we wel koud geworden (hoewel Lesley haar lange ondergoed had aangedaan), dus zitten we nu met een Jägerthee op te warmen. Veel geleerd en leuke tools gekregen om zelf de sterren te herkennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s