Belugas

Wat slapen we goed in de bus; 10 uur lang slapen is gewoon. Zodra we zijn ingepakt proberen we even te internetten bij het visitor center, maar dat gaat veel te traag. Dus pakken we de fietsen naar Halte de Belugas, een uitkijkpunt waar je met wat mazzel beluga’s kunt zien. Dit zijn witte walvissen, die normaal alleen in poolgebied voorkomen.

Deze groep kan hier overleven omdat het water in dit gebied heel koud is en veel voedsel bevat. De beluga’s zijn een bedreigde diersoort, spannend of we ze zullen zien. Zodra we bij het uitzichtpunt zijn zien we al witte ruggen in de baai, zeker een stuk of 20. De kleintjes zijn grijs. Magisch! Ook kun je ze goed horen; ze hebben de bijnaam kanarie van de zee, omdat ze zoveel kwetteren. Jammer dat het nog best ver weg is, maar toch geweldig. We rijden terug richting Tadoussac en nemen daar de gratis ferry naar de overkant. Twee dames op de ferry komen nog even wat vragen over de bus. Dat handelen we tegenwoordig gewoon in het Frans af.

Bij Pointe Noire lunchen we op de parkeerplaats, zittend op de vangrail met uitzicht over de St Lawrence rivier. Ook bezoeken we Pointe Noire van Parks Canada. Weer een vuurtoren met bijgebouwen, nu met uitleg over beluga’s en walvissen. Maar al snel hebben we geen oog voor het museum, want vlak voor de kust geeft een Minke walvis een show weg. Steeds komt ie zo’n 5x boven water, waarna hij duikt. Dan is ie een paar minuten weg en is het de vraag of en waar hij weer boven komt. We staan op een heuvel, dus kijken er zo op. Wat een prachtig beest.

Daarna rijden we een stuk naar het zuiden. Mooie route langs de oever van de brede rivier, over steile heuvels. In La Malbaie halen we een kaart van dit gebied op en eten we een ijsje bij McDonald’s. Meteen even skypen. Nog een klein stukje rijden we naar Baie St Paul, waar we eind van de middag inchecken op de camping. Het is behoorlijk druk, want het weekend begint. Nog even zitten we buiten in de zon, onze campsite kijkt uit op een strandje. Zojuist een strenge selectie gemaakt uit de foto’s van al die walvissen. En nu weer moe van al dat turen over het water. Morgen gaan we richting de stad, dus voorlopig zien we geen walvissen meer. Maar wat waren ze geweldig; whaletastic!

{flickr photo=21140316832}{flickr photo=20962635328}

Heel erg ingezoomd: vriendelijk beluga-koppie boven het water

Vreemde foto: walvis hoofd lijkt wel een grote steur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s