Puffins and Whales

Om 10 uur zijn we weg bij de camping, onderweg naar Bonavista. De weg kronkelt langs de kust, dus er is lekker veel te zien. Bonavista is een mooi plaatsje, voor hier redelijk groot met 3.600 inwoners. We bekijken eerst de Ryan Premises National Historical Site. Het is een mooi museum in oude gebouwen van de zout visserij.

Inclusief oude film over zeehondenjacht, best heftig. We hebben een jaarkaart gekocht van Parks Canada, zodat we deze sites gratis kunnen bezoeken. Die kaart hebben we er al dik uit. Het is zonnig weer, wel een frisse wind, maar we lunchen buiten aan een picknicktafel.

Na de lunch rijden we naar Elliston, waar je puffins (= papegaaiduikers) kunt zien. Bij het visitor center informeren we waar we moeten zijn; de oudere dame heeft het blijkbaar al heel vaak uitgelegd, want ze ratelt het op. In de haven zien we al wat pufjes van walvissen. Verderop parkeren we, waarna je een rots op loopt en daar zitten de puffins al op de rand. Een grote kolonie zit op een eiland iets verder, maar hier komen ze ook. Op 1 of 2 meter afstand, want ze zijn niet bang voor mensen. We gaan net als andere toeristen zitten, dan komen ze helemaal dichtbij. Schattig! Ze lijken wel geschminkt als pierot en hebben wat weg van pinguins. Ze vliegen wat klunzig. Sommige puffins verzamelen takjes en bloemen, maar er wordt ook gevochten. En dan komt er ook nog een walvis voorbij. Wow.

We rijden later in de middag naar Dungeon Provincial Park, waar een ingestorte zeegrot te zien is. Best mooi, maar wij hebben meer oog voor de walvissen, want die springen verder op zee uit het water. Niet 1 keer, maar steeds achter elkaar. Met dit breachen springen ze achterover uit het water en landen ze met een plons op hun rug. Walvis bommetje. Snel pakken we de bus om naar een klif dichterbij te rijden. Wat een show!

Na deze prachtige dag besluiten we te gaan eten bij Bonavista Social Club. In een mini plaatsje aan een baai in de luwte, dus kunnen we lekker buiten zitten. Het eten is heerlijk, uitzicht op de baai en weer walvissen, het kan niet op. We rijden daarna een stuk over onverharde weg naar Lockston Path Provincial Park. Veel leukere plekken dan commerciële campings in Newfoundland, goedkoper en meer toiletten. Nog even een bakkie buiten. Nu allebei een rozige toet, nagenieten van de beestenboel.

{flickr photo=20120089652}{flickr photo=20101835926}

Samen met de puffins naar walvissen kijken en walvissen spotten vanuit de bus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s