Kjölur Route

Als we wakker worden regent het zachtjes. Het was voorspeld, dus we zijn er op voorbereid. Na het inpakken van de tent ontbijten we in de coffeeshop. We vragen naar iets IJslands voor erbij en krijgen Happy Marriage cake; een soort taaie, harde koek … maar lekker! Eenmaal in de auto gaat het harder regenen. Gelukkig hebben we een dagje rijden gepland, met hier en daar iets om te bekijken.

Allereerst Geysir, de geiser der geisers, die het inmiddels niet meer zo goed doet, maar zijn buurman wel, al na een paar minuten wachten. Busladingen vol toeristen vanuit Reykjavik komen hier. We drinken een bakkie koffie en rijden 10 minuten verder naar Gullfoss, een grote waterval met 2 verdiepingen. Het waait enorm en als je nog niet nat was van de regen, dan word je het wel van de waterval. Maar prachtig.

We vertrekken via de Kjölur Route naar het hoogland. Op een onverharde weg rijden we door een maanlandschap langs rotsen en vulkaanresten en tussen 2 enorme gletsjers. We pakken nog een toeristisch parallelpad, waardoor we onverwacht door een riviertje moeten rijden. Altijd weer spectaculair. Halverwege ligt Kerlingarfjöll, waar we in de middag aankomen. We waren eigenlijk van plan hier te overnachten, maar het is bitterkoud en je krijgt geen tent opgezet met deze wind. Wel zijn er peperdure hutten, maar die slaan we over. Dus eten we een soepje en klimmen nog even een berg op, met hier en daar nog wat sneeuw. Op naar een warmere plek. Dus besluiten we door te rijden naar de kust. Onderweg doen we nog een koffiestop bij een soort ski-hutje. Verder weer een uitgestrekt landschap en af en toe een andere auto. Rond 19 uur komen we aan in Blönduos aan de noordkust. Het is hier maar liefst 15 graden en het miezert nog maar een beetje. Inmiddels kunnen we de tent al snel opzetten, waarna we lekker gaan eten in een restaurant. Weer buiten wordt een enorme groep paarden langs de weg door de stad geleid, waarschijnlijk naar een andere wei. Inmiddels is het helemaal droog, dus zetten we een kopje thee en kunnen we buiten zitten. Te gekke dag met mooie ruige route door de IJslandse binnenlanden. Bewijs: blubber op de auto tot op heuphoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s