Thingvellir National Park

Prima geslapen in de tent en niet koud gehad, want we hebben super goede slaapzakken. Wel was het licht vannacht, dus de slaapmaskers kwamen goed van pas. We ontbijten in de keuken, toch wel lekker om even te kunnen zitten. Bovendien is daar een waterkoker, dus dat scheelt een hoop gedoe. Als we op pad gaan rijden we een stukje terug, naar de punt van het schiereiland. Hier hiken we naar Gunnuhver, waar stoom en heet water uit de grond borrelt. Dan verder naar Valahnukur, langs de vuurtoren een rots op met uitzicht over zee. Prachtig is het hier. Daarna rijden we een stuk naar het noorden, na ruim een uur zijn we in Hverageroi voor een late lunch. De gewoonte is hier te bestellen bij de counter en dan te gaan zitten, waarna het eten wordt gebracht. Bij dit tentje adverteren ze met earth cooking, eten in de hete aarde maken. Wij hebben het in ieder geval niet geproefd. We maken na de lunch nog een rondje door het geothermische park. Ook hier borrelt en stoomt het weer. Een jongetje kookt een ei in een netje aan een stok in het hete water.

We rijden nog een stukje verder naar Thingvellir National Park (de eerste letter is een soort P met extra streepje, maar dat zit niet op ons toetsenboard, dan maar phonetisch). Op deze plaats was het eerste parlement van IJsland in 930. Veel vlaggen en gedenkstenen. Verder een prachtig meer, bomen (zeldzaam in IJsland) en een waterval. Maar de echte bezienswaardigheid is de kloof tussen de tectonische platen (Europa en Noord Amerika). Die verwijderen langzaam van elkaar. Normaal gesproken is dat op het land niet zichtbaar, maar hier wel. Je kunt in de kloof lopen, in een diepe spleet zien we sneeuw. We doen weer een flinke hike. Eind van de middag rijden we naar de plek waar busjes staan met snorkelaars zich klaarmaken om de kloof te gaan. We spreken een jongen aan en we kunnen nog mee. Snel thermisch ondergoed aan, daarna gewatteerd pak en een dry suit, een enorm rubberpak, waar je nauwelijks in kunt bewegen. Met een groepje van 8 mensen gaan we te water, temperatuur 2 graden. Alleen je handen en gezicht zijn koud, verder blijf je warm. Onder water is het magisch blauw en kun je de tectonische platen goed zien (soms is het zo smal dat je 2 continenten tegelijk kunt aanraken). Het water is heel diep en helder. Op de rotsen groeien gifgroene slierten. We snorkelen zo’n half uur, waarna we eruit klimmen. Dan nog even een sprong in het diepe vanaf een hoge rots. Geweldige ervaring! Net de tent opgezet, vroeg naar bed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s