Schoenen uit, schoenen aan

Hoewel de kamer eenvoudig is, slapen we bijzonder goed. Voor het eerst weer eens een zacht matras. We zijn er vroeg uit en gaan ontbijten bij een soort grote hut. Grote gasbranders en de vloer is gewoon van aarde. Ze lijken een beetje te schrikken dat wij hier komen eten. We bestellen koffie en het enige dat we verstaan is chow mein, dus zitten we ’s morgens al aan de noedels. Dan huren we fietsen, die kinderfietsen lijken te zijn. Gerhard kan alleen wijdbeens fietsen en Lesley stoot haar knie blauw aan het stuur. Eerst bekijken we Maya Devi Temple. Het is hier druk, iedereen loopt zonder schoenen. Groepjes gelovigen zitten te zingen met een paar monniken. Grappig is dat de monniken onder het bidden ook tijd hebben om zelf even een foto te maken. Er hangen weer veel gebedsvlaggen. Dit is een bedevaartsoord voor boedhisten en we zien mensen uit India en Sri Lanka. In de tempel staan we een meter van de plek waar Buddha ruim 2500 jaar geleden geboren is. We doen buiten onze schoenen weer aan en dat is niet de laatste keer vandaag. Het gebied achter de tempel heet de Development Zone, waar nog steeds boedhistische kloosters gebouwd worden. Diverse landen hebben een eigen tempel; China, Korea, Vietnam, Myanmar. Maar ook Europese landen zij vertegenwoordigd. Overal schoenen uit en naar binnen om al dat pracht en praal te bekijken; veel kleuren, veel goud. Bij een grote stupa wordt door 2 monniken op grote schelpen geblazen om de andere monniken tot het gebed te roepen. Er wordt met een zware keelstem gezongen (klinkt een beetje als een kikker). Vandaag start een periode waarin gebeden wordt voor wereldvrede. Wij draaien aan een grote gebedsmolen, misschien dat dat helpt. Bij de uitgang maken 2 Nepali mannen weer foto’s van ons, zelf ernaast, het wordt weer een hele sessie. Ook willen ze dat we onze namen opschrijven op een blocknote, met adres en email. We schrijven een half adres op en doen net of we geen mobiel hebben. Als we vragen waarom wij zo bijzonder zijn komt er geen antwoord.

Nadat we de World Peace Pagoda bekeken hebben gaan we lunchen in een sjiek restaurant van een hotel. Daarna bekijken we nog wat kloosters. Vroeg in de middag leveren we de fiets in en relaxen we nog wat bij ons hotel. We douchen tegenwoordig ’s middags, want dan is er theoretisch de grootste kans op warm water vanwege de zonnepanelen. In de praktijk is het net niet koud. Er is nergens wifi dus voor het eerst tijdens dit jaar gaan we even naar een internetcafé. Straks de zaklamp weer mee als we gaan eten. En vroeg naar bed, want we moeten morgenochtend al om 6 uur beneden staan voor de taxi en de bus naar Tansen. Gisteren sloeg de generator om half 10 uit, kunnen we daarna rustig pitten. Bijzondere plek om geweest te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s