Holy Kathmandu

Na het ontbijt regelen we bij het hotel buskaartjes voor morgen. Gerhard krijgt hiervoor de baas aan de telefoon. Die probeert een package te verkopen, maar wij willen alleen met de bus. Weer buiten lopen we een rondje door onze wijk Thamel. Vandaag is er een festival bij de Pashupatinath tempel, de belangrijkste Hindu tempel van Nepal. Gerhard dealt een prijs met de taxi, dus zitten we snel in een oude kleine Suzuki. Eenmaal daar lopen we achter de mensen aan. Veel stalletjes met offer-waren en gekleurde poeders. Op het tempelterrein staat een lange rij mensen in mooie gewaden. Het blijkt dat hier de grootste gouden koe ter wereld staat, waar men met offers naartoe gaat. Behalve uit Nepal komen ook mensen uit India hiernaar toe met dit festival. Wij mogen niet naar binnen, maar buiten is er genoeg te zien. Er lopen veel holy men, in oranje gewaden, baarden en een hun haar in een knot op het hoofd. Er loopt er ook één bloot, met wit poeder over zijn lichaam. Verder veel bedelaars die allemaal iets mankeren; er staat een hele rij kunstbenen geparkeerd. Bij de rivier zien we een vuur en het blijkt dat hier crematies plaatsvinden. We gaan aan de overkant zitten kijken. Diverse lichamen worden op een draagbaar naar de kade gebracht. De overledene wordt uitgekleed, in een oranje laken gepakt en met gekleurde poeders en bloemen bestrooid. Een weduwe werpt zich schreeuwend op haar overleden man en wordt door familie afgevoerd. Dan wordt de overledene opgetild door familie en 3 keer rond de baar van hout gedragen, voordat hij wordt neergelegd. Iemand van de familie houdt er dan een vlam bij. Het gebeurt verder heel rustig. Ondertussen gaat het leven langs de rivier door en staan mensen zich te wassen, terwijl de asresten ook zo de rivier in gaan. Wat indrukwekkend allemaal. We zitten naast een Nederlands stel en wisselen wat ervaringen uit. 

We lopen van de Hindu tempel naar Bauddha, een boedhistische stupa op een mooi plein. Hier lunchen we weer op een dak; restaurants zitten boven, de winkels beneden. Daarna lopen we met de gelovigen rond de stupa, met de klok mee en doen dat ook op de stupa. Mooie pandjes op het plein en ontzettend veel duiven, die worden gevoerd. Terug pakken we weer de taxi. In het oude centrum lopen we nog een rondje. Vandaag doen we nog maar eens diverse pinpogingen, voordat we geld uit de muur krijgen. Morgen gaan we naar een gebied zonder banken, dus hebben we voldoende cash nodig. We zijn moe van alle indrukken, dus gaan we even relaxen op het dakterras van ons hotel. ’s Avonds eten we in Thamel. We krijgen een kaars op tafel; niet voor niks, want de stroom valt weer even uit. Heerlijk Indiaas gegeten. Nu met halve stroom op de kamer nog wat internetten (dat doet het gek genoeg wel) en vroeg naar bed. Morgen om 7 uur met de bus naar Chitwan. Kathmandu was in ieder geval geweldig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s