Killing Fields

We willen vandaag op straat een tuktuk regelen. Zover komt het niet; bij het ontbijt ristelt de ober iets voor ons, officieel via het hotel. Gerhard regelt een mooi prijsje, dus we kunnen zo op pad. De tuktuk brengt ons eerst naar het Tuol Sleng Museum in de stad. Dit is een voormalige school, die als gevangenis diende tijdens het Rode Khmer bewind. Veel mensen zijn hier gemarteld, we zien de boeien, bedden en cellen. Ook veel foto’s, alles afgrijselijk gedocumenteerd. Er lopen veel toeristen door de gebouwen, maar het is stil. Erg indrukwekkend. Buiten staat onze tuktuk man op ons te wachten. We rijden de stad uit en de wegen worden rustiger. Zo’n 15 km buiten het centrum liggen de Killing Fields van Choeung Ek. Eigenlijk een omheind veld, dat diende als massagraf. Feitelijk een vernietigingskamp, maar zonder barakken, want mensen werden direct na aankomst afgemaakt. We krijgen een audioset mee met goede uitleg, getuigenverslagen en soms muziek. Ook hier loopt iedereen in stilte. In het grasveld grote kuilen van massagraven, die geruimd zijn. Na een flinke regenbui komen hier nog steeds menselijke resten boven. In Cambodja liggen vele Killing Fields, maar deze is de nationale herdenkingsplaats. In een grote stupa zijn de opgegraven schedels opgestapeld, verdiepingen hoog. Er wordt binnen traditionele muziek gedraaid. We zijn enorm onder de indruk en een beetje sip van dit alles. Vooral vreemd om te bedenken dat dit eind jaren 70 gebeurde, toen wij op het schoolplein speelden. Ook in de tuktuk terug moeten we het nog even verwerken, dus we zeggen niet veel.

Terug in het centrum lunchen we in de FCC, een restaurant op de eerste verdieping uitkijkend over de rivier. We lopen nog een rondje en gaan naar Wat Phnom, een tempel op een heuvel. Daar zien we mensen bij wijze van offer rauwe eieren stuk slaan op een beeld van een leeuw met een stuk bacon in z’n bek. We blijven ons verbazen over deze vreemde gebruiken. Na boodschappen relaxen we op de kamer. We hebben brood gekocht, dus eten op de kamer. Even wat anders dan noedels of rijst. ’s Avonds gaan we naar de Cambodjaanse variant van Starbucks. Wat een heftige dag. Morgen met de bus naar Kratie, gewoon lekker naar buiten kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s