Prison and Batavia

We nemen lekker de tijd vanmorgen, dus gaan we pas half 11 op pad naar Fremantle. Dit plaatsje ligt maar 10 km verderop en is de voorstad en haven van Perth. Eerst zoeken naar een parkeerplek en koffie op een terras op de Cappuccino Strip, een drukke straat met allemaal koffietenten. Daarna een toertje in de Fremantle prison, een gevangenis gebouwd halverwege de 19e eeuw en nog gebruikt tot 1991. Dat laatste is bizar, want de gebouwen zijn zeer primitief; cellen zonder toiletten, dus in 1991 kreeg men nog een emmer mee. De oudere gids weet er leuk en veel over te vertellen. Op de vraag of hij hier gewerkt heeft mag hij niet antwoorden, maar we denken van wel. Zeer indrukwekkend is de ruimte met een galg waar 44 mensen opgehangen zijn. Erg interessant allemaal. 

Het is inmiddels lunchtijd, dus we eten op een terras in de schaduw. Bestellen bij de bar, je krijgt een soort pieper mee en als het eten klaar is zelf ophalen. We lopen door het kleine centrum, dat wat aan New Orleans doet denken door de gietijzeren balkons. Bij de Roundhouse (eerste gevangenis met maar 8 cellen) even gekeken. ’s Middags naar de Shipwreck Gallery, een mooi opgezet museum over Nederlandse VOC schepen die hier vergaan zijn. Hier is nog meer te zien dan in Geraldton; veel gebruiksvoorwerpen en een stuk van het schip. Uiteraard weer oud-nederlandse teksten lezen en turen op oude kaarten. Er werd ook nog een film gedraaid over de bouw van de replica in Lelystad. Wel wat verouderd, in de film was de Batavia nog in aanbouw, terwijl deze al lang klaar is. Leuk en we voelen ons weer trots natuurlijk. Inmiddels is het eind van de middag, dus halen we een laatste boodschap en rijden we naar de camping. Vandaag was het behoorlijk warm (ruim 30 graden), maar het is inmiddels aardig bewolkt. Net als de was is opgehangen gaat het regenen, dus de bus maar weer vol gehangen. Tussen de buien door zitten we buiten. 

Het fototoestel is nog even wennen; er wordt druk gestudeerd op de zeer taaie handleiding. Nog een beetje prutsen aan de instellingen. De camera heeft GPS, dus op het toetsel zien we bij elke foto waar deze genomen is. 

Nog 1 nachtje slapen in deze bus. Vanochtend is de nieuwe camper geboekt, dus na 2 nachten hotel kamperen we gewoon weer verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s