Nog vroeger op: El Tatio geisers

Vannacht om half 4 op voor de tour naar de El Tatio geisers. Wederom een busje vol, na een route door het dorp langs hotels; we zijn dus niet de enigen die zo gek zijn. Eerst een kleine 2 uur rijden door het donker om de geisers te bereiken. In deze bus kreeg iedereen een dekentje, dus kwamen we niet verkleumd aan. Eenmaal daar was het bikkelen; -15 graden op 4.300 meter. Je moet zo vroeg op, omdat de geisers het alleen doen rond zonsopgang, wegens het verschil in luchtdruk dat dan ontstaat. Daar rondgelopen op de paden die voor de veiligheid waren aangegeven. Altijd weer indrukwekkend om de aarde zo te zien “leven”. Aangezien het stoom was, stonk het hier niet naar zwavel. 

Ondertussen werd het ontbijt weer klaargezet naast de bus. In een plastic zak aan een touw werden eieren gekookt in een gat met kokend water. Tijdens het ontbijt weer een nieuwe ervaring opgedaan: Lesley kreeg last van hoogteziekte. Gisteren op vergelijkbare hoogte was er niets aan de hand, maar vandaag liep het even anders. Compleet met flauwvallen en spugen; klinkt enger dan het is, want iedereen schoot te hulp. In de bus getild en daar onder een berg dekens om op te warmen. Klein voordeeltje: wie ziek is mag voorin zitten op de plaats van de gids met het beste uitzicht. Andere stops van de tour dus vooral vanuit de bus gezien of op de foto’s die Gerhard heeft gemaakt. Toen we eenmaal weer wat waren afgedaald kopje thee en wat rondlopen in een Mapuche dorpje. Rond 1 uur ’s middags waren we terug en hoewel het een prachtige tour was, was dat wel weer fijn, want je bent wel slap. Bij het hotel hoorden we dat iemand uit een andere bus ook was flauwgevallen. Het schijnt ook nogal random te zijn; de ene keer merk je niks, de andere keer wel. 

In het hotel even geslapen en daarna lekker geluncht. Eind van de middag is de zon niet meer zo sterk, dus lekker buiten op de binnenplaats gezeten. In de keuken van ons hostal even een broodje gegeten en vroeg naar bed. Het was immers een lange en enerverende dag. Maar niet minder leuk. Morgen om 9.30 uur met de bus, dus voor ons doen uitslapen.

flickrAlle foto’s van El Tatio geisers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s