Vroeg op: Altiplano

Vanochtend om 6 uur werden we opgehaald voor de tour naar de Altiplano. Eerst langs diverse hotels andere toeristen opgehaald en daarna een stuk rijden in het donker met een prachtige maan. In de bus was het al afzien, want geen verwarming, maar bij Laguna Chaxa voor zonsopkomst was het helemaal bikkelkoud. Echt een woestijn; overdag heet, ’s nachts koud. Het zoutmeer ligt bovendien op zo’n 3.000 meter, dus het was onder nul. Maar zeer de moeite waard, want 2 soorten flamingo’s voeden zich hier vlak voordat de zon opkomt met mini-garnaaltjes. Toen de zon eenmaal op was, werd het iets aangenamer. Ondertussen had de chauffeur een ontbijttafel gedekt onder een overkapping, dus staand een broodje smeren en aan de koffie, met uitzicht op de zoutvlakte. Na het ontbijt rondje gelopen over het bizarre terrein met enorme zoutbrokken.

Met de bus verder en even in Socaire uitgestapt, een kleine nederzetting waar het Atacama volk woont. Daarna een behoorlijk stuk de berg op gereden naar 2 zoute meren, aan de voet van 2 vulkanen. Prachtige kleuren, superhelder weer op 4.100 meter. Je moet dan langzaam lopen om voldoende lucht te krijgen. We hadden gelukkig allebei niet zoveel last van de hoogte. Op de terugweg mazzel, omdat een aantal vicuna’s, een soort lama’s, voor de bus de weg oversprongen en goed te zien waren. Nog even in Toconao gestopt, ook een nederzetting van oorsponkelijke bewoners. Daar liepen 2 lama’s een winkeltje binnen en werden er weer uit geduwd. Dit blijken echter tamme lama’s, om toeristen te trekken (of zoals wij ze noemen: reclama’s). Om 15.00 waren we terug in San Pedro. Prachtige dag.

In het dorp uiteraard weer uitgebreid geluncht, want vanavond maken we het niet laat. Morgen gaan we naar de geisers en daarvoor worden we om 4.00 ’s morgens opgehaald. Verwacht wordt dat het daar min 15 graden is voordat de zon opkomt. We hebben dus even een diepte-investering gedaan in 2 paar alpaca-wollen sokken. 

flickrAlle foto’s van de Altiplano

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s