Viva la Revolucion

We hadden gevraagd of ontbijten al om 7.30 uur kon, aangezien we vroeg de bergen in wilden rijden. Geen probleem, dus stond alles klaar en konden we voor acht uur op weg naar Santo Domingo in de Sierra Maestra, met de hoogste bergen van Cuba. Hoe kleinere plaatsjes, hoe lastiger het was om de weg te vinden. Dus even een paar lifters mee, die de weg konden wijzen. Bij de ingang van het Parque National Turquino toegang betaalt en even water gekocht bij het hotel ernaast.

Verplicht een gids mee die geen Engels sprak, dus goed luisteren. Stuk met de auto omhoog en op de weg lagen al grote stenen die naar beneden waren gekomen. Daarna parkeren, want we hebben geen 4 wheel drive, en de weg met een helling van 45% naar boven geklommen in een behoorlijk tempo, want die gids doet dit vaker. Als een hijgend paard boven en daarna de bergpaadjes op naar Comandancia la Plata, de plek waar Fidel Castro en Che Guevara tijdens hun strijd in 1958 hun commandopost hadden. Onze gids vertelt er veel over en we verstaan ongeveer een kwart, maar er is veel te zien en het is interessant. Ook de hut van Fidel gezien, met bed en koelkast die op kerosine liep en er worden zaken aangewezen als hier sloeg een projectiel in en hier zit een kogel in de boom. De natuur is bovendien ook prachtig en het is hier iets koeler dan de 30 graden plus, vanwege de bergen. Nog de nationale vogel de Tocaroro gezien, die zijn kleuren heeft gegeven aan de Cubaanse vlag.

Op de terugweg kregen we 4 sinaasappels van een kennis van onze gids. Behoorlijk wat toeristen (maar niet megadruk), telkens met een gids. Zo ook een groep gepensioneerde Nederlanders die met ons “jongelui” wel even een praatje wilden maken. Terug bij het plaatsje laat geluncht, waar ook die groep Nederlanders zat en weer veel praatjes aan tafel; ze waren allemaal jaloers dat wij samen op weg zijn en niet met een groep. In zo’n 2 uur teruggereden naar Bayamo en onderweg een oud vrouwtje met haar ook al oude zoon een stukje meegnomen. Bij het uitstappen een dankbaar mille gracias. Nu even op onze verdieping met de luiken open een beetje doortochten. Op straat is genoeg te zien; hier tegenover zet de buurvrouw voor de deur het haar van een dame in de krulspelden. Gisteren werden tonnen water met een touw naar de keuken op het dak gehesen. Muchos indrukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s