Australië 2008 - 2009

Vandaag stond de wekker om 3.45 uur! We moesten ons namelijk om 4.30 uur melden voor de ballonvaart die we een dag eerder geboekt hadden. Dan denk je, we balloon-g-lzijn vast de enige, maar niets is minder waar, het was gewoon al druk. Na inchecken en een bakje koffie gingen we met 3 ballonnen (met elk 16 passagiers) en busjes weg, zo'n 20 minuten rijden naar een plaats waar de wind goed stond. Vervolgens meehelpen met opzetten. balloon1Het is niet echt koud, maar het hoge gras is wel nat van dauw, zodat je spijkerbroek nat is tot onder de knie. Zodra de ballon rechtop staat snel allemaal erin klimmen en 1 voor 1 gingen de ballonnen los van de grond: een spectalulair gezicht. Eenmaal hoog (zo'n 1000 meter) hadden we een prachtig uitzicht op de Yarra Valley met haar wijngaarden. De zon kwam op vanachter de heuvels en de nevel hing over de rivieren en plassen. Sprookjesachtig mooi. Na een uur ballonvaren zijn we vlekkeloos geland. balloon2Dan natuurlijk weer meehelpen met inpakken; het is echt een groupeffort. Met de bus weer terug naar Rochford winery, het startpunt. Daar een praatje van de hoofdpiloot, alle ballonvaarders in een halve kring eromheen, over de geschiedenis van ballonvaren onder het genot van een glaasje champagne. Vervolgens zijn we allen "gedoopt" tot ballonvaarders, door een stempel met de champagnekurk op het voorhoofd. Binnen aan lange tafels een big brekkie gegeten. Al met al waren we om 8.30 uur weg en hadden we er al een heel avontuur op zitten.

Vanuit de Yarra Valley in 2 uur gereden naar Phillip Island, een schiereiland ten zuid-oosten van Melbourne. koala-g-lHier zijn we via de boardwalk langs de klippen (The Nobbies) gelopen. Vervolgens naar het Koala Conservation Centre, waar je via plankiers die reiken tot de boomtoppen Koala's van dichtbij kunt bekijken. Ontzettend schattige beestje. Overwegend lui (ze slapen overdag), maar er zat ook een actieve bij die even wat ging eten. Na de middag een motel opgezocht met zwembad en een wasmachine. Lekker gerelaxt en gewassen. Het is vandaag een prachtige dag, de temperatuur stijgt langzaam van 14 graden heel vroeg naar 30 in de namiddag.

koalaWe zijn vroeg gaan eten in Cowes, omdat we op tijd moesten zijn voor de Penguin Parade. Op Phillip Island komen kleine pinguins (de kleinste soort, met blauwe rug en witte buik) aan land, zodra de zon onder gaat. We hadden enorme mazzel, want eerder vandaag konden we nog boeken voor de Ultimate Tour, waar maar 10 mensen mee kunnen (van de 2.500 die er vanavond in totaal waren). Na instructies van de ranger over wat er ging gebeuren en de benodigde uitrusting, gingen we met de auto naar een verlaten strand. Daar gewacht tot we de eerste pinguins op het water hoorden en zijn we met 11 op een rij gaan zitten tegen een duin, bij een zandpad dat van het strand naar het achterland gaat. Op een matje, met donkerblauwe jas aan, koptelefoon op, zodat je de ranger kunt horen en infraroodkijker (helaas mag je geen foto's maken). Rond 21.15 uur kwamen de eerste pinguins aan land, telkens in een groep. Als ze genoeg moed hebben verzameld waggelen ze voorbij, zo'n 5 meter van waar wij zaten. Eerst nog gewoon te zien, eenmaal donker met de infraroodkijker. Ontzettend schattig. Het is broedseizoen, dus zowel de papa als mama pinguins gaan vis halen voor hun kuiken. Kuikens zijn grote pluizebollen die bij alles wat beweegt bietsen om eten. We zagen 1 volwassen pinguin die werd belaagd door 4 kuikens om eten af te staan. Maar de ouders voeren alleen hun eigen jong. Na een half uur op het strand zijn we via het strand, de duinen en de weg teruggelopen naar het startpunt (auto's kunnen nu niet meer rijden); overal pinguins. Eenmaal van het strand zijn ze minder nerveus; één liep om Gerhard heen, op nog geen halve meter afstand. Was ontzettend leuk. Geweldige dag, maar we zijn wel helemaal stuk.

Foto selectie

Video

Alle verhalen uit Australië